Codul Rutier stabilește dacă trebuie permis pentru motocultor și ce utilaje agricole poți conduce pe drumurile publice din România cu un carnet Categoria B.
Tot mai mulți români și-au cumpărat un motocultor, pentru a-și ușura sarcinile în grădină. Aceste utilaje agricole sunt de diferite dimensiuni și puteri.
În cazul celor mici, situația este clară, pentru că pot fi transportate cu o mică remorcă sau chiar în portbagajul mașinii. Semnele de întrebare apar în cazul celor de dimensiuni mari.
Aceste tipuri de utilaje agricole seamănă cu o jumătate de tractor în miniatură, la care se poate atașa o remorcă de mici dimensiuni. Nu este dotat cu lumini sau stopuri și are, în general, un motor de până în 15 CP.
În special în zonele rurale, oamenii circulă cu ele pe drum, fără a ști că încalcă legea.
„Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.
Practic, singurul mod legal de a circula cu acest motocultor pe un drum public este să-l împingeți sau să-l tractați.
Așadar, nu are importanță dacă dețineți permis auto, sau nu. Motocultorul poate fi condus doar în afara drumurilor publice. Altfel, trebuie transportat fie cu o remorcă, fie prin tractare sau împingere manuală.
Cei care conduc un motocultor pe drumurile publice pot fi sancționați cu o amendă de până la 870 de lei, conform Art. 101, Pct. 20 din Codul Rutier.
Aceste prevederi legale au fost adăugate în legea circulației în 2020. Până atunci, conducerea unui motocultor pe drumurile publice nu era reglementată în niciun fel.
Cei care dețin un permis de conducere Categoria B pot conduce orice tip de utilaj agricol, dacă îndeplinesc următoarele condiții:
Cei care vor să conducă un tractor sau alt utilaj agricol, care nu se încadrează în limitele de mai sus, trebuie să obțină o categorie superioară de permis auto.